An Garda Siochana (3), Mounted en Dog Unit
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Hans
28 Maart 2009 | Ierland, Dublin
Om acht uur word ik opgehaald door Orva Keogh, in een Toyota clandruiser van de mounted police, heel herkenbaar. De lokatie van de mounted police is gehuisvest buiten het HQ van de Garda, maar nog wel op het terrein van Phoenix Park. Net naast het presidentieel paleis. Bijzonderheid is dat de afdeling de zorg heeft voor de 2 honden van de president van Ierland Mary McAleese. De bereden politie van Ierland heeft de beschikking over 11 paarden. Normaliter wordt in koppels gewerkt, hoewel ook wel solo-optredens voorkomen.
De Mounted Support Unit is onderdeel van de National Support Services, onderdeel Operational Support, samen met de Air Support Unit, Water Support Unit en Dog Support Unit. De unit bestaat nu ruim 10 jaar. Bijzonderheid is dat de bereden politie in 1916 is afgeschaft na de opdeling van Ierland in een Iers en een Noord-Iers deel. Vermoedelijke reden zou zijn dat paarden teveel aan de Engelsen deed denken.
Gelijk merk ik dat je met specialisten praat die betrokken zijn op en enthousiast zijn voor hun werk. Dat enthousiasme is kennelijk grenzenloos. Orva laat me trots alles bekijken en zoals op de foto's te zien is, is alles goed voor elkaar. De spullen zien er gewoon goed uit, de werkomstandigheden navenant. Uit haar verhaal maak ik op dat de inzet in Ierland vergelijkbaar is aan de inzet in Nederland, zij het dat de ME-inzet spaarzamer voorkomt. Veel openbare orde werk in de steden en doorgaans ook toezicht bij evenementen, een klein beetje ceremonieel werk. De Ieren hebben wat met paarden. Naar verluid eten zij onder geen beding paardenvlees. Het blijkt ook uit de maat van de paarden bij de bereden politie. Zonder uitzondering zijn deze groot, echt groot. Ik mocht op de grootste een rondje maken en dat liet ik me geen twee keer zeggen. De vriendelijkheid van 'Lir' was evenredig aan zijn hoogte. Wat een vriendelijk beest.
Nog even met de leiding van de unit gesproken, sergeant Branden Duffy over de effectiviteit van bereden inzet en internationale kontakten. Hij merkt dat de bereden politie zeer welkom is, omdat de garda op straat veel steun ondervindt bij het straatwerk. Ook hij was gelijk enthousiast over het idee om een Europees Internationaal Netwerk op te bouwen.
Daarna gesproken met Garda John Fitzmeurice van de Dog Support Unit. Zijn verhaal klonk iets minder enthousiast, hoewel je wel kon merken dat hij voor het vak was geboren. Het mindere enthousiasme komt geheel voor rekening van het gebrek aan accomodatie om professioneel te kunnen trainen. Voor heel Ierland zijn er 14 honden, inclusief de surveillancehonden. Ook de financiele ruimte is beperkt. Of het feit meespeelt, dat hij met een jaar met pensioen gaat, kan ik moeilijk inschatten. Ook de dogunit is nationaal inzetbaar en wordt gebruikt op allerlei gebied. De vele specilisaties op speurhondengebied, die wij in Nederfland hebben, kennen zij niet, maar John is trots op wat ze wel bereiken.